Intolerančni test

Intolerančni test

Intolerance na hrano ne smemo enačiti z alergijo na hrano. Reakcija pri intoleranci je običajno zakasnela, simptomi nastopijo šele po nekaj dnevih in običajno so manj nevarni kot alergijska reakcija.

Med najpogostejše simptome spadajo glavobol, nespečnost, povečana teža, pogosta utrujenost, napihnjenost, driska, kožne spremembe, bolečine v mišicah in sklepih, motnje koncentracije in spomina, dovzetnost za okužbe in še bi lahko naštevali. Imunski sistem reagira s tvorbo protiteles IgG, ki jih merimo v krvi. Na ta način lahko ugotovimo, katera živila so povzročila nastanek IgG. Z umikom le-teh iz prehrane se stanje lahko izboljša že po nekaj dnevih. Kljub spremembi prehranjevalnih navad pa je potrebno poskrbeti za uravnoteženo prehrano in zadostni vnos vseh življenjsko potrebnih snovi.

Test intolerance na hrano:

  • Testira se 176 prehranskih antigenov (priložen seznam).
  • Živila, ki so obarvana in označena z »Very high«, »High«, »Moderate« in »Low«, so na spisku nepriporočljivih (»Non recomended foods«) živil.
  • Testiranje izvaja laboratorij v Nemčiji, zato se nanj čaka 7-10 dni. Izvid je v slovenščini.

Seznam testiranih živil:

CucumberkumaraPeanutkikiriki
Curd CheeseskutaPearhruška
DatedateljPepper, Blackčrni poper
DillkoperPepper, Cayennekajenski poper (pekoča paprika)
Duckračje mesoPineappleananas
Egg whitebeljakPistachiopistacije
Egg yolkrumenjakPlumsliva
EggplantjajčevecPoppy Seedmakova zrna
Einkornpšenica (enozrnata)Porksvinjina
EndiveendivijaPotatokrompir
Fl. FennelkoromačPumpkin Seedbučna semena
GarlicčesenQuinoakvinoja (vrsta žita, perujski riž)
GingeringverRadicchio Saladradič
Goat’s Cheesekozji sirRadishredkev
Goat’ milkkozje mlekoRaspberrymaline
Gouda Cheesesir gavdaRed Beetrdeča pesa
Grape, whitebelo grozdjeRed Cabbagerdeče zelje
GrapefruitgrenivkaRed Currantrdeči ribez
Gruyere Cheesesir grojerRiceriž
HazelnutlešnikRomanesco Cauliflowerromanesco cvetača (križanec cvetače in brokolija)
HerringslanikRoot Parsleypeteršilj (koren)
Hokkaido Pumkinhokaido bučaRosemaryrožmarin
HoneymedRucola Saladrukola
HorseradishhrenRutabagarumena koleraba (podzemna)
Iceberg Lettucezelena solata (ledenka)Rye
Jerusalem Artichoketopinambur (jeruzalemska artičoka, laški krompir)Safflowe Oilolje navadnega rumenika (žafranika)
Kalelistnati ohrovtSagežajbelj
Kamutkamut – vrsta žitaSalmonlosos
KiwikiviSardinesardine
Kohlrabikoleraba (nadzemna)Savoy Cabbageohrovt
LambjagnjetinaSesamesezam
LeekporSheep’s Cheeseovčji sir
LemonlimonaShrimpkozice (morski rakci)
LentillečaSnow Pea Podstročji grah
Linseedlaneno semeSolemorski list
Loc. Bean Gumrožičeva mokaSpeltpira
Lupine proteinvolčji bobSpinachšpinača
Macadamia Nutmacadamia oreščkiSquidlignji
MackerelskušaStrawberryjagode
Mand. OrangemandarinaSunflower Seedsončnična semena
MangomangoSw. Chestnutpravi kostanj
Mare’s Milkkobilje mlekoSweet Potatosladki krompir
MilletprosoSwiss Cheeseementalski sir (ementalec)
MozzarellamocarelaThymetimijan
MushroomgobeTilsiter Cheeselahek rumen poltrdi sir
MusselsškoljkeTomatoparadižnik
Napa Cabbagekitajsko zeljeTroutpostrv
OatsovesTunatuna
OliveoliveTurkeypuran
OniončebulaUnripe Speltzelena pira
OrangepomarančaVanillavanilija
OreganooriganoWalnutoreh
Ostrichnojevo mesoWatermelonlubenica
PapayapapajaWest Roemeso srnjadi
ParmesanparmezanWheatpšenica
Parsleypeteršilj (zeleni del)White Cabbagebelo zelje
Parsnippastinak (rebrinec)Wild Boarmeso divjega prašiča
Pea, Chick PeačičerikaWild Ricedivji riž
Pea, Greenzeleni grahYoghurtjogurt
PeachbreskevZucchinibučke